Alle nettsider krever nå en tilgjengelighetserklæring. Denne kan du lese ved å klikke på linken under
Les tilgjengelighetserklæringenNyheter
BLA I KIRKEBØKENE FRA TOLGA
Kirkebøkene var gamle dagers folkeregistre. I dag er kirkebøkene viktige kilder for slektsgranskere. På Digitalarkivet kan du bruke både skannede og transkriberte, søkbare kirkebøker for hele landet.
I kirkebøkene har presten notert de kirkelige handlingene gjennom hele året. Den eldste bevarte kirkeboka i Norge starter i 1623, den nest eldste i 1634. Det finnes kirkebøker fra før 1688 i litt over 40 prestegjeld. Men i de fleste av landets prestegjeld går kirkebøkene tilbake til omkring 1700.
Den eldste kirkeboka for Tolga starter i 1722, og er registrert under Tynset prestegjeld. Først i 1735 ble Tolga med Os og Vingelen sokn eget prestegjeld, og fra 1733 er det ført egne kirkebøker for Tolga som omfattet Os, Tolga og Vingelen sokn.
Det er forskjell på hvordan kirkebøkene er ført og dermed hvilke opplysninger du finner i dem, alt etter hvor gamle kirkebøkene er. Fram til andre halvdel av 1800-tallet er kirkebøkene som oftest skrevet med gotisk håndskrift.
I Digitalarkivet finner du kirkebøker fra begynnelsen av 1600-tallet og helt opp til 1970-tallet.Nyere kirkebøker som ikke er tilgjengelige i Digitalarkivet, oppbevares enten i statsarkivene, eller kan fremdeles befinne seg på menighetskontorene. Opplysninger om dødsårsak og adopsjon er taushetsbelagte.
LENKER
Veiledning for søk i kirkebøker
Publisert av: Trond Gellein Løkken den 09-05-2022 |